Log in

Log in

Πληροφορίες για το έργο

Εργαλεία διαχείρισης για αποτελεσματική άρδευση γεωργικών καλλιεργειών και αστικών τοπίων (IRMA)

URL: www.irrigation-management.eu

IRMA_LogoΣυνολικός προϋπολογισμός: 1.398.874,50€ (συνεισφορά του ΕΤΠΑ: 75%, Εθνική συμμετοχή: 25%)

Διάρκεια: 2 έτη / Έναρξη: 1/4/2013

Χρηματοδότηση:
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας (ETCP) Ελλάδα-Ιταλία περιόδου 2007-2013 (www.greece-italy.eu)
75% της ΕΕ (ΕΤΠΑ) και 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας
Κωδικός MIS: 902056
Σύμβαση: I3.11.06

Σύντομη περιγραφή

Ο FAO-AQUASTAT αναφέρει ότι στην Ελλάδα και την Ιταλία περίπου 70% και 40% αντίστοιχα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων χρησιμοποιούνται για αρδευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, απαιτείται δράση για την προστασία των υδάτων από ποιοτική και ποσοτική άποψη. Από τις διάφορες ενέργειες που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του νερού είναι η βελτιστοποίηση της διαχείρισης της άρδευσης. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης συνίσταται στην αποδοτικότητα όσον αφορά τη σχέση κόστους/αποτελέσματος. Ο γενικός στόχος του IRMA είναι η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης των πρακτικών άρδευσης μέσω της κεφαλαιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και των ορθών πρακτικών. Το IRMA θα υλοποιηθεί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME's), οργανισμούς, περιφερειακές αρχές, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Οι εταίροι είναι: Ελλάδα: Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου-RC (TEIEP, LP), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (ROEDM, PP6) και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ – Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (AEPDE, PP2), Ιταλία: Instituto Nazionale di Economia Agraria / Bari Branch (INEA, PP3) και Consiglio Nazionale delle Ricerche - Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari / Bari Branch (ISPA, PP4). Για την επίτευξη των στόχων του έργου θα διεξαχθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες: α) ανάπτυξη μηχανισμών δικτύωσης – μεταφοράς τεχνογνωσίας, β) Έρευνα σχετικά με την τοπική αρδευτική πρακτική (νομοθεσία, διοίκηση, δίκτυα άρδευσης, τεχνικές εφαρμογής κλπ), γ) ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των εργαλείων η οποία θα οδηγήσει σε άμεση μεταβολή της αρδευτικής αποδοτικότητας των γεωργικών καλλιεργειών και αστικών τοπίων (έλεγχος διαδικασιών, διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα, παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με τον προγραμματισμό άρδευσης, παροχή συμβουλών για εφαρμογή καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, αισθητήρες για διαχείριση άρδευσης και εναλλακτικές πηγές νερού) και δ) δράσεις για την οικοδόμηση δημόσιας συνείδησης και επαγγελματικής κατάρτισης - πιστοποίησης σχετικά με τις στρατηγικές και τις μεθόδους για την αποτελεσματική διαχείριση της άρδευσης.

Τα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν καταγραφή αρδευτικών πρακτικών, εγχειρίδια εφαρμογής (σχετικά με αξιοποίηση φυτικού υλικού με χαμηλές ανάγκες σε νερό, τρόπους αποτελεσματικής άρδευσης και επιθεώρηση συστημάτων άρδευσης), ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων GIS που θα αξιοποιούν μετεωρολογικά και λοιπά δεδομένα για παροχή συμβουλών άρδευσης, ερευνητικά αποτελέσματα καθώς και δημιουργία πλατφόρμας δικτύωσης και κατάρτισης.

Τα ανωτέρω θα οδηγήσουν σε άμεση εξοικονόμηση ύδατος, ενέργειας και συνεπώς εξοικονόμηση χρημάτων (κατ' ελάχιστο 1 εκατ. euro/έτος), ενώ εξαιτίας του χαρακτήρα τους έχουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν άμεσα σε ευρύτερες περιοχές των δύο χωρών.

Μέσω του έργου αναμένεται να επωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της γεωργίας - παραγωγής, της παροχής γεωργικών συμβουλών και καθώς και οι τοπικές κοινότητες, συμβάλλοντας στη σημαντική εξοικονόμηση νερού και ενέργειας από τη αύξηση της αρδευτικής αποδοτικότητας και την ανάπτυξη ισχυρών διασυνοριακών δεσμών μεταξύ των γεωργών, των φορέων της δημόσιας διοίκησης και των ακαδημαϊκών - ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα της διαχείρισης της άρδευσης.

 

Εταίροι: